Elöljáró szó  
MTV história  
Interjúk  
> Televíziós arcok
 
   
 
 
 
 
vissza a FilmesHázba
 
 
 
Kelemen Endre
 
 
újságíró, szerkesztőségvezető
Keszthely, 1933. november 1.
Tanulmányai:
  ELTE Bölcsészettudomány Kar, pedagógia-lélektan szak, középiskolai tanár (1952-1956)
MÚOSZ Újságíró Iskola, újságíró (1960-1961)
Munkahelyei:
  Magyar Rádió és Televízió (1956.07-1995.01.)
 
  Kelemen Endre a Magyar Televízió indulásától részt vett az oktatási és művelődési műsorok létrehozásában, megvalósításában. Meghatározó személyisége a Magyar Televízió történetének.  
Szerkesztőként nevéhez fűződik az első gyermekműsorok, családi programok elindítása, majd az Iskolatelevízió alapítása, irányítása, amellyel a magyar televíziózás közszolgálati funkciójának lényeges elemét biztosította évtizedeken át. Az általa vezetett szerkesztőség a közoktatás számára készített programokat a korszerű oktatási tartalmak és módszerek terjesztése érdekében.
Sikeres távoktatási sorozatokkal bizonyította a televízió új lehetőségeit a felnőttképzésben. Oktató és ismeretterjesztő műsoraiban hazai tudósok professzorok, neves ismeretterjesztők vettek részt. Számos tehetséges fiatalt indított el sikeres életpályáján a "Ki miben tudós?" c. televíziós versenyek helyezettjeiként.   
Kelemen Endre jelentős népszerűségre tett szert a személyes - műsorvezetői, riporteri - közreműködésével készülő családi műsorok, a "Szülők, nevelők egymás közt" és a "Családi kör" c. sorozatok révén. Ez utóbbi 1974-től 1994-ig, húsz évig volt képernyőn, legtöbbször esti főműsoridőben.  
A főszerkesztő érdeme, hogy a magyar iskolatelevízió bekerült az európai televíziós vérkeringésbe. Ezt részben a huszonöt éven át, kétévenként megszervezett Egri Nemzetközi Oktató-televíziós Szeminárium segítségével biztosította - amelynek szemináriumi igazgatója és legtöbbször előadója is volt - részben pedig a nemzetközi konferenciákon, projekt-értekezleteken való aktív részvételével, és koprodukciók megszervezésével érte el.
Számszerűen is kiugróan magas Kelemen Endre szerkesztőként, műsorvezetőként fémjelzett Televíziós munkáinak száma. Televíziós tevékenységeinek főbb periódusai: Gyermek, Ifjúsági és Oktatási Műsorok Főszerkesztősége - szerkesztő; Iskolatelevízió - rovatvezető, osztályvezető (1963 - 1986); Művelődési Főszerkesztőség - főszerkesztő-helyettes  (1986 - 1990); Oktatási és Családi Műsorok Stúdiója, főszerkesztő   (1990 - 1994).  Nyugállományba vonulása után az MTV pedagógiai tanácsadója, a Művelődési Főszerkesztőségen szerkesztő, riporter eseti munkaszerződéssel 1998- 2006 között. 
 
 
Oktató tevékenységei:
  Több évtizedes televíziós munkája tapasztalatait és elméleti megalapozását számos hazai és külföldi publikációban, előadásban fejtette ki.
1997-től az Egri Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszékének munkatársaként, a média-specializáció keretében média-ismereteket oktat a pedagógia szakos levelező hallgatóknak.
 
 
Szakmai díjak és kitüntetések:
  MTV Elnöki Nívó-díjak
Munka Érdemrend ezüst fokozat
A Miskolci Film- és Televízió Műsorok Fesztiváljának kategória-díja (1971) a Szeretnék szépen beszélni c. műsorért
Apáczai Csere János-díj a Magyar Televízióban végzett pedagógiai munkájáért (1985)
Életmű-díj, Magyar Televízió (2003)
 
 
Szakmai közéleti tevékenységei:
  Média-szakértőként megbízást kapott több intézmény országos pályázata bíráló bizottsági feladatainak ellátására (ORTT, NYITSZAK, Nemzeti Felnőttképzési Intézet, stb.)
A tokiói Japán Díj nemzetközi oktató-televíziós műsorok versenyének zsűritagja (1986)
 
 
Forrás és egyéb publikációk:
  Szabadság tér 17. (Kelemen Endre)
Záróra - Kelemen Endre
 
  vissza egy lépést