Dark Light

Keszthely, 1933. november 1.

Tanulmányai:

 • ELTE Bölcsészettudomány Kar, pedagógia-lélektan szak, középiskolai tanár (1952-1956)
 • MÚOSZ Újságíró Iskola, újságíró (1960-1961)

Munkahelyei:

 • Magyar Rádió és Televízió (1956.07-1995.01.)

Kelemen Endre a Magyar Televízió indulásától részt vett az oktatási és művelődési műsorok létrehozásában, megvalósításában. Meghatározó személyisége a Magyar Televízió történetének.
Szerkesztőként nevéhez fűződik az első gyermekműsorok, családi programok elindítása, majd az Iskolatelevízió alapítása, irányítása, amellyel a magyar televíziózás közszolgálati funkciójának lényeges elemét biztosította évtizedeken át. Az általa vezetett szerkesztőség a közoktatás számára készített programokat a korszerű oktatási tartalmak és módszerek terjesztése érdekében.
Sikeres távoktatási sorozatokkal bizonyította a televízió új lehetőségeit a felnőttképzésben. Oktató és ismeretterjesztő műsoraiban hazai tudósok professzorok, neves ismeretterjesztők vettek részt. Számos tehetséges fiatalt indított el sikeres életpályáján a “Ki miben tudós?” c. televíziós versenyek helyezettjeiként.
Kelemen Endre jelentős népszerűségre tett szert a személyes – műsorvezetői, riporteri – közreműködésével készülő családi műsorok, a “Szülők, nevelők egymás közt” és a “Családi kör” c. sorozatok révén. Ez utóbbi 1974-től 1994-ig, húsz évig volt képernyőn, legtöbbször esti főműsoridőben.
A főszerkesztő érdeme, hogy a magyar iskolatelevízió bekerült az európai televíziós vérkeringésbe. Ezt részben a huszonöt éven át, kétévenként megszervezett Egri Nemzetközi Oktató-televíziós Szeminárium segítségével biztosította – amelynek szemináriumi igazgatója és legtöbbször előadója is volt – részben pedig a nemzetközi konferenciákon, projekt-értekezleteken való aktív részvételével, és koprodukciók megszervezésével érte el.
Számszerűen is kiugróan magas Kelemen Endre szerkesztőként, műsorvezetőként fémjelzett Televíziós munkáinak száma. Televíziós tevékenységeinek főbb periódusai: Gyermek, Ifjúsági és Oktatási Műsorok Főszerkesztősége – szerkesztő; Iskolatelevízió – rovatvezető, osztályvezető (1963 – 1986); Művelődési Főszerkesztőség – főszerkesztő-helyettes (1986 – 1990); Oktatási és Családi Műsorok Stúdiója, főszerkesztő (1990 – 1994). Nyugállományba vonulása után az MTV pedagógiai tanácsadója, a Művelődési Főszerkesztőségen szerkesztő, riporter eseti munkaszerződéssel 1998- 2006 között.

Oktató tevékenységei:

 • Több évtizedes televíziós munkája tapasztalatait és elméleti megalapozását számos hazai és külföldi publikációban, előadásban fejtette ki.
 • 1997-től az Egri Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszékének munkatársaként, a média-specializáció keretében média-ismereteket oktat a pedagógia szakos levelező hallgatóknak.

Szakmai díjak és kitüntetések:

 • MTV Elnöki Nívó-díjak
 • Munka Érdemrend ezüst fokozat
 • A Miskolci Film- és Televízió Műsorok Fesztiváljának kategória-díja (1971) a Szeretnék szépen beszélni c. műsorért
 • Apáczai Csere János-díj a Magyar Televízióban végzett pedagógiai munkájáért (1985)
 • Életmű-díj, Magyar Televízió (2003)

Szakmai közéleti tevékenységei:

 • Média-szakértőként megbízást kapott több intézmény országos pályázata bíráló bizottsági feladatainak ellátására (ORTT, NYITSZAK, Nemzeti Felnőttképzési Intézet, stb.)
 • A tokiói Japán Díj nemzetközi oktató-televíziós műsorok versenyének zsűritagja (1986)

Forrás és egyéb publikációk: