Dark Light

Budapest, 1941. augusztus 17.

Tanulmányai:

  • Móricz Zsigmond Gimnázium (Budapest) 1956-1960
  • Tanárképző Főiskola (Pécs) 1960-1964
  • MTV Iskolatelevízió szerkesztői tanfolyam

Munkahelyei:

  • Magyar Rádió és Televízió (1964-2007)

Az egyetem elvégzése után kerül a televízió könyvtárába, melynek 1965-ben vezetője lesz.
1980-ban az Archívum osztály vezetőjévé nevezik ki. Az archívum feladata ekkor a televízió filmes állományának tárolása és feldolgozása volt és a könyvtári munka irányítása. Vezetése alatt megújul az archívum, és 1987-ben szervezi és irányítja a videó tekercseknek az archívum állományába való integrálását, melyet ez idáig a televízió műszaki területe őrzött, de nem az archiválás szabályai szerint dokumentált A több tízezres állomány szakszerű feldolgozásának módszertana és a munkálatok irányítása az ő nevéhez fűződik. Az UNESCO Mikro Isis programjának televíziós archiválásra történő adaptálásában vett rész (1986) és bevezette az MTV Archívumának gyakorlatába. Ez a rendszer kisebb korszerűsítésekkel azóta is szolgálja a műsorkészítők igényeit. E rendszerre támaszkodva megszervezi az MTV Archívumának tájékoztatási rendszerét. Kezdeményezésére 1995-ben megszervezik a 2 collos szalagokon lévő műsorok üzemszerű átírását, ezzel pótolhatatlan kulturális értékeket sikerült megmenteni az utókor számára.
Javaslatára és közreműködésével tervezte meg a Műszaki Igazgatóság az archív anyagok zárt rendszerű kiszolgálásának technikai hátterét, a biztonságosabb archív használat érdekében.
2006 januárjától az Archívum Fikciós és Dokumentum Gyűjteményének Vezetője. Folyamatos jó kapcsolatot tart a televízió műsorkészítőivel, ezért kapta 2005-ben az alkotók által adományozott Árvai Jolán díjat.
A Televíziós Archívumok Nemzetközi Szövetségében 1989-től képviseli az MTV-t. A szervezet dokumentációs bizottságának tagja, ahol előadást tartott “A meta-adatok fontossága az archiválásban” címen. Részt vett az ORF által szervezett közép-kelet európai archívumok szemináriumának munkájában. Házigazdája volt az 1997-ben a Budapesten tartott FIAT közgyűlésnek, melynek a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával együtt szervezője is volt.

Oktató tevékenységei:

  • Az MTV Akadémia hallgatóinak előadásokat tartott (2000-2002) az archív anyagok használatáról, különös tekintettel a szerzői jogokra.

Szakmai díjak és kitüntetések:

  • Kiváló Munkáért (1975, 1980)
  • Szocialista Kultúráért (1985)
  • Elnöki Nívódíj (1995)
  • Árvai Jolán díj (2005)

Szakmai közéleti tevékenységei:

  • 2000-2004 között részt vett a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) megszervezésére irányuló megvalósíthatósági tanulmányok vitájában, majd ezt követően az NDA (Nemzeti Digitális Adattár) dokumentációs bizottságában is dolgozott.

Forrás és egyéb publikációk: