Dark Light

Budapest, 1941. szeptember 21.

Tanulmányai:

  • Szilágyi Erzsébet gimnázium, Eger (1956-1960)
  • Kozmetikus tanuló (1960-1962)

Munkahelyei:

  • Magyar Televízió (1962-1996)
  • Szabadúszó (1996-tól)

A Magyar Televízió egyik legtapasztaltabb, legnevesebb maszkmestere. Számtalan produkció fűződik a nevéhez.
Elsősorban dramatikus- és színházi műsorokban dolgozott, de nevéhez fűződik a Pijál a föld produkciójának Hofi maszkja is, melyért 1985-ben a Veszprémi fesztivál különdíját kapta. 1981-1988 között az Állami Balettintézet sminkoktatója.
Már pályája kezdetén munkakapcsolatba került a későbbi neves televíziósokkal, nem egynek készítette el főiskolás vizsgafilmjét. Életre szóló munkakapcsolatok születtek ekkor.
Pályakezdéséről és ars poeticájáról az Arcképcsarnoknak így vallott. “Édesapám orvos volt, de biológia tanárnőm nem járult hozzá az orvos-dinasztiák képződéséhez, ezért nem írta alá egyetemi jelentkezésemet. Kozmetikus tanuló lettem Egerben. Az elméleti képzés Budapesten volt, és én két évig hetente egyszer Budapestre jártam. Ez alatt nagyon sok színházi előadást láttam. Felvettem a kapcsolatot távoli rokonommal a neves díszlet- és jelmeztervezővel Köpeczi Bócz Istvánnal. Ő segített bekerülni az induló Magyar Televízióba. Még ismertem a filmgyár nagy öregjeit Ivanicza György és Pásztory Tibor maszkmestereket. Mesteremnek mégis Bajkai Istvánt, a Madách színház maszkmesterét vallom. Hálás vagyok a sorsnak gazdag munkaéletemért.”
1966-ban maszkmesternek nevezték ki. Sok-sok produkcióért kapott nívódíjat.

Szakmai díjak és kitüntetések:

  • Balázs Béla-díj (életművéért 1994)

Forrás és egyéb publikációk: