Dark Light

Dunavölgyi Péter a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Televíziótörténet tanára, korábban közel 40 évig dolgozott a Magyar Televízióban. Közel harminc évet a Híradó szerkesztőségében töltött, majd 1998-2008 között az MTV Archívum vezetője volt. A kilencvenes évektől kezdve a televíziós munkái mellett televíziótörténeti kutatásokba kezdett.

2007-ban létrehozta a Magyar Televízió 50. évfordulójára az MTVA archívum honlapot, majd vezető társaival – Józsa Anikóval és Babiczky Lászlóval – belekezdett egy online televíziós lexikon létrehozásába Arcképcsarnok címmel, amely közel ezer televíziós alkotó életrajzi lexikon szócikket tartalmazott. Sajnálattal, de ez az anyag ma már nem érhető el az MTVA honlapjáról.

A Magyar Televízióról korábban részletes televízió történet nem készült.
Lévai Béla a Rádió és Televízió Újság korábbi főszerkesztője írt ugyan három kötetes RTV történetet, de ez inkább csak a főbb dátumokat tartalmazta.
Babiczky László rendező pedig “Szabadság tér 17 – A Magyar Televízió tündöklése és…” címmel jelentetett meg könyvet 2007-ben.
Az MTV 50. évfordulóján Dunavölgyi Péter elindította a “Fejezetek a Magyar Televízió történetéből” című sorozatát, amely egy-egy műsorévet dolgozott fel. A sorozat évről évre 2-3 év feldolgozásával folytatódik.
Itt, a FilmesHáz honlapján is olvashatók “Fejezetek a Magyar Televízió történetéből” sorozata korábbi és következő részei.
Az elmúlt években Babiczky László és Dunavölgyi Péter televíziós életinterjúk készítésébe kezdtek, ezek folyamatos feltöltésére is vállalkozik a FilmesHáz honlapja.