Elöljáró szó  
MTV história  
Interjúk  
> Televíziós arcok
 
   
 
 
 
 
vissza a FilmesHázba
 
 
 
Kővári Péter János
 
Kővári Péter János  
szerkesztő, alelnök (MTV 1996-1999)
Budapest, 1942. november 10.
Tanulmányai:
  Fáy András Gimnázium, Budapest 
Színház- és Filmművészeti Egyetem (szakdolgozat címe: A XXI. század mozgóképkultúrája és a tömegtájékoztatás)
MÚOSZ Újságíró Iskola
Munkahelyei:
  Magyar Televízió (1966-1999)
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma  (2000)
Duna Televízió Zrt. - Közművelődési Főszerkesztőség vezetője (2000-től)
 
  1967-1972-ig, a mai napig is sikeres Delta Tudományos Híradó munkatársa, majd segédszerkesztője lett, ahol a hazai tudományos és kutatási műhelyek, találmányok, felfedezések bemutatása volt a feladata.
1972-től önálló szerkesztő, majd szerkesztőségvezető a Sylvester András által vezetett Közművelődési főszerkesztőségen. Ennek az időszaknak legemlékezetesebb szerkesztői munkái voltak többek között: a Megmérettünk és nehéznek találtattunk -című táplálkozás-tudományi és életmód-kritikai sorozat, a Tévé szabadegyeteme, a Gólyavári Esték sorozatból a Gondolkodás évszázadai, és különböző ismeretterjesztő és tudományos sorozatok. (Pl: Szentágothai János anatómiai előadásai, majd Hámori Józseffel elkészített agykutatási sorozat, Czeizel Endre genetikai előadásai - Születésünk titkai, Ki viszi át a szerelmet., Komoróczy Géza Az ókori Kelet kultúrtörténetét feldolgozó 16 részes tudományos dokumentumfilm-sorozat stb.)
Az 1980-as években három olyan heti periodikát alapított és szerkesztette, amelyek évekig rendszeresen tájékoztatták a közönséget a hazai szellemi élet történéseiről. A Tévé magiszter tudományos magazin, a közéleti érdeklődésű rétegeknek szánt Gondolkodó, valamint a tudósportrékat bemutató Gondolkodó arcképcsarnok-a.
1985-ben megbízták a Magyar Televízió Közművelődési Főszerkesztőségének vezetésével. Ezt a munkát kisebb-nagyobb megszakításokkal, különböző hatáskörű beosztásokban (főszerkesztő, producer, főmunkatárs, igazgató: 1990-től, intendáns: 1998-1999, kulturális alelnök: 1996-1999) 1999. júniusáig folytatta.
A NKÖM Millenniumi titkárság vezetője volt 2000-ben
A Mindentudás Egyeteme tartalmi szerkesztőségének vezető média-tanácsadója, és a Duna Televízióban sugárzott előadásoknak a főszerkesztője 2002 óta.
 
 
Oktató tevékenységei:
  A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának, Könyvtártudományi tanszékén speciális kollégiumot vezetett
"A tudományközvetítő médiumok szerepe a televíziózásban" címmel (1986/87).
A Balaton Akadémián "mozgókép és kommunikáció elmélet" címmel óraadó tanárként tanított (1988/89).
Jelenleg a veszprémi Pannon Egyetem Alkalmazott Gazdaság Tanszéken "Televíziós műsorszervezés" és "Televíziós műsorszerkesztés" tárgyakban tart szakirányú képzést.
 
 
Szakmai díjak és kitüntetések:
  Kiváló Népművelő (1984)
Bugát Pál díj (1987)
Munka Érdemrend (1989)
Magyar Tudományos Akadémia Sajtó díja (1990)
Magyar Köztársaság érdemkereszt (1991)
MÚOSZ Életműdíj (2005)
Szakmai Nívódíjak
Fesztivál díjat kapott különböző televíziós produkciókért (1969-1994)
 
 
Szakmai közéleti tevékenységei:
  Alapítója és jelenleg is elnökségi tagja a Tudományos Újságírók Klubjának
Választmányi tagja a Televíziós Művészek Társaságának
 
  Forrás: Kővári Péter János